Månedens prat – Thor Martin Bærug

Månedens prat er et kort intervju med en bransjeprofil. Vi har denne gangen snakket med Thor Martin Bærug, ny seniorkonsulent i IFPI Norge.

Thor Martin Bærug

Seniorkonsulent, IFPI Norge.

Hvem er du og hva jobber du med?

Mit navn er Thor Martin Bærug. Jeg er opvokset i Danmark og har boet det meste af mit voksne liv i København, men i sommers flyttede jeg med familien til Oslo, hvor min kone oprindeligt er fra. Jeg er nu så heldig, at være blevet tilknyttet IFPI Norge som Ekstern Senior Konsulent på deltid.

Jeg arbejder som selvstændig konsulent i medie- og musikbranchen med alsidig erfaring fra startups, teknologiselskaber og brancheorganisationer. Den røde tråd i mit arbejde har altid været musik, som er en passion, der finder vej ind i alle dele af mit liv. 

Hva har du gjort tidligere?

I mit første «rigtige job» var jeg så heldig at blive ansat hos WiMP (nu Tidal), hvor jeg fik det internationale ansvar for redaktionelt indhold og label relationer. Det var en utrolig lærerig rejse i en årrække, hvor streaming stadig var et nyt fænomen og ambitionen var at udbrede tjenesten globalt. Herefter har jeg i en årrække arbejdet for Apple med forretningsansvar for musiktjenesterne Apple Music og iTunes i Norden.

I de seneste år har jeg arbejdet for IFPI Danmark og MPO (musikproducenternes forvaltningsorganisation), hvor jeg har bidraget til etableringen af en licenseringsenhed, der skal sikre, at musikselskabernes kollektive rettigheder respekteres og altid forvaltes i tråd med den forretningsmæssige og teknologiske udvikling i medielandskabet.

Hva er din rolle i IFPI? 

Jeg er netop tiltrådt rollen hos IFPI. Det er planen, at jeg skal bistå med strategi, analyse og forhandlinger på området for kollektiv licensering.

Du er dansk og har nettopp flyttet til Norge. Hva er førsteinntrykket ditt av norsk kulturliv?

Jeg oplever generelt stor mangfoldighed og dynamik i norsk kulturliv. Både inden for musik, litteratur, kunst og film synes jeg, at der er forbavsende mange interessante strømninger og subkulturer at gå på opdagelse i. Det gør det sjovt at være kulturforbruger i Norge, men vidner også om en sund dynamik i de kreative brancher, hvor man tør at investere «udenfor kassen» og evner at favne diversitet. 

Vi er ute etter noen gode anbefalinger vi kan dele med leserne. Vil du by oss på følgende anbefalinger?

Favorittalbum (for tiden) 

Scheen Jazzorkester – Logical Fallacies. 

Jeg var heldig at opleve dem sammen med den fabelagtige amerikanske trompetist Ambrose Akinmusire på Nasjonal Jazzscene tilbage i november sidste år. Det står som det musikalske højdepunkt for mig i 2021, og jeg glæder mig til at udforske jazzscenen i Oslo over de kommende år.

 

Hvilke danske artister bør vi nordmenn se opp for i tiden som kommer? 

Her kommer tre danske anbefalinger, som hver især lyder meget forskelligt: 

1. Bremer/McCoy – Ung dansk duo, som spiller en utrolig behagelig blanding af dub og nordisk jazz (tænk Jazz på Svenska). De har et nyt album ude, der hedder ‘Natten’.

2. Møl – Århusiansk shoegaze/metal, som formår at blande det mørke med det opløftende på aller smukkest vis. De har to album ude, hvor det nyeste er ‘Diorama’. 

3.  Minds of 99. Danmarks største rockband, som er helt umulige at komme udenom i disse år. Tænk Kim Larsen med New Order som backingband. De er i øvrigt et fremragende liveband, som man bør fange, hvis de nogensinde finder vej til Norge. Nyeste album er ‘Infinity Action. 

 

Favorittbok

Jeg har to bøger på mit natbord for tiden. Den ene er ‘Gjerts Metode‘ af hele Norges livskunstner og kompromisløse indpisker Gjert Ingebrigtsen.

Den anden er ‘Frelseren Fra Hvidovre‘ af den danske forfatter Kasper Colling, som er en syrealistisk fortælling, der handler om et Europa i nær fremtid, som er præget af pandemi, klimaforandringer og vulkanudbrud. Det er sjovere end det lyder. Flere af hans tidligere bøger er oversat til norsk, og kan varmt anbefales, hvis man tør kaste sig ud i en absurd blanding af sci-fi, kulsort humor og kritisk samfundsdiagnose. 

Favorittpodcast

Broken Record. Den legendariske amerikanske musikproducent, Rick Rubin, i samtale med diverse centrale personligheder inden for musikkens verden. Tålmodige, indsigtsfulde og nærmest meditative samtaler. Et godt sted at starte er interviewet med Brian Eno.

Favorittrestaurant

Det har vært sparsomt med restaurantoplevelser den seneste tid. Jeg var dog på Katla på Universitetsgate i Oslo. Det var uovertruffent, og det bidrog kun til den gode stemning af skenkestoppet netop var hævet. Jeg kan varmt anbefale pighvaren med den himmelske sovs lavet på grøn karry og muslinger.