Adele sitt album 30 vinner IFPIs Global Album All Format Chart

Den britiske popstjernen topper også listene IFPI Global Album Sales Chart og IFPI Global Vinyl Album Chart. 

30, det etterlengtede fjerde studioalbumet til den internasjonale superstjernen Adele, ble sluppet 19. november 2021. Albumet markerte et kjærkomment gjensyn med popstjernen etter et seks år langt opphold siden hennes prisvinnende tredje studioalbum 25, som kom i 2015. Etter forhåndslippet av hit-singelen Easy in Me, gikk 30 etter utgivelsen rett til topps i over 20 land inkludert USA hvor det toppet Billboard-listen som tredje Adele-album i rekken. 

Albumet fortsetter å sette nye rekorder ved å toppe alle de tre internasjonale album-topplistene til IFPI – Global Album All Format ChartGlobal Album Sales Chart og Global Vinyl Album Chart. Etter utgivelsen i November 2021 nådde 30over fem millioner solgte fysiske album i 2021 alene, på under to måneder. 

Frances Moore, sjefen i IFPI, sier: «Det har vært fantastisk å ha Adele tilbake med ny musikk i siste halvdel av 2021. Det at hun topper alle de tre album-listene vitner om hennes unike låtskriver-talent, hennes ikoniske stemme og hennes unektelige globale popularitet.»

 «Det er med stor glede at vi tildeler Adele og teamet hennes IFPI Global Album All Format Chart Award og sender våre gratulasjoner for et fantastisk år.»

Ellers på listen finner vi også britiske Ed Sheeran med hans album = på 4. plass, og Olivia Rodrigo dukker opp på listen for første gang med hennes SOUR på 2. plass. På 7. plass finner vi Kid LAROI med F*CK LOVE (Mix Tape) og på 10. plass finner vi Doka Cat med Planet Her. De svenske legendene i ABBA dukket også opp med deres første album på 40 år, Voyage, et av de mestselgende albumene i 2021 på alle plattformer. Albumet havner på en 8. plass på listen Global Album All Format Chart og blir nummer 2 på listen Global Album Sales Chart

Listen Global Album Sales Chart tydeliggjør også den stadige tilstedeværelsen av det asiatiske markedet, spesielt med salg av fysiske album, med K-Pop stjernene BTS (4.plass) og SEVENTEEN (3. og 7. plass), og den japanske gruppen Snow Man sitt første studioalbum Snow Mania S1 på 9.plass. 

Historiens første Global Vinyl Album Chart, introdusert for å gjenspeile den stadige veksten til vinylformatet, bidrar til trippel seier for Adele. Listen presenterer en god miks av gammelt og nytt, med album av Fleetwood Mac (3. plass), The Beatles (7. plass), Nirvana (8. plass) og Pink Floyd (9. plass) side om side med Olivia Rodrigos SOUR (4. plass) og Billie Eilish sitt andre album Happier Than Ever (5. plass).  

De tre listene illustrerer det store mangfoldet i musikksmaken til lyttere verden over, og Adeles 30 er det eneste albumet som er representert på topp 10 i alle listene. 

Topp 10 – Global Album All Format Chart 2021 

PLASSERINGARTISTALBUM
1Adele30
2Olivia RodrigoSOUR
3Justin BieberJustice
4Ed Sheeran=
5The WeekndAfter Hours
6Dua LipaFuture Nostalgia
7The Kid LAROIF*CK LOVE (Mix Tape)
8ABBAVoyage
9Morgan WallenDangerous: The Double Album
10Doja CatPlanet Her

(kilde: IFPI)

Listen tar hensyn til alle forbruker-formater, både fysiske salg, digital nedlasting og streaming i løpet av et helt kalenderår. Poengscoren er vektet basert på den relative verdien av hvert format. 

Topp 10 – Global Album Sales Chart 2021

PLASSERINGARTISTALBUM
1Adele30
2ABBAVoyage
3SEVENTEENAttacca
4BTSBTS, THE BEST
5Ed Sheeran=
6Justin BieberJustice
7Taylor SwiftRed (Taylor’s Version)
8SEVENTEENYour Choice
9Snow ManSnow Mania S1
10Taylor SwiftFearless (Taylor’s Version)

(kilde: IFPI)

Listen kombinerer globale tall for salg av fysiske album og digitale nedlastinger i løpet av et kalenderår.  

Topp 10 – Global Vinyl Album Chart 2021

PLASSERINGARTISTALBUM
1Adele30
2Harry StylesFine Line
3Fleetwood MacRumours
4Olivia RodrigoSOUR
5Billie EilishHappier Than Ever
6Taylor SwiftRed (Taylor’s Version)
7The BeatlesAbbey Road
8NirvanaNevermind
9Pink FloydThe Dark Side Of The Moon
10Taylor Swiftevermore

(kilde: IFPI)

Listen er basert på globale salgstall for fysiske album i vinylformat i løpet av et kalenderår.