Månedens prat: Jørn Dalchow

Månedens prat er et kort intervju med en bransjeprofil. Vi har denne gangen snakket med Jørn Dalchow, daglig leder i DaWorks og nyoppstartede BYRÅ.

Jørn Dalchow

Daglig leder, DaWorks og BYRÅ

Hvem er du og hva jobber du med?

Jeg er daglig leder for daWorks og vårt relativt ferske underbruk BYRÅ, labeler og musikkforlag, som vi driver fra Oslo. Vi jobber bl.a. med ZIDA, Henrik Heaven, Shontelle, D’Sound, Stavangerkameratene, Tommy Fredvang og nykommeren CeCe Evelyn.

Vil du dele et inspirerende prosjekt du jobber med? 

I 2016 sendte Tommy Fredvang oss en norsk versjon av Aviicis “Wake Me Up” som han hadde spilt inn sammen med Kjartan Salvesen, Glenn Lyse og Ole Alexander Mæland. De ville prøve et kvartett-samarbeid etter å ha stanget hodet en del i veggen med sine respektive artistkarrierer. 

Året før hadde de i farten fått navnet Stavangerkameratene av Stian Blipp når han introduserte de på et event i Stavanger. Reisen de fire har tatt siden den gang er helt utrolig.

I dag er de blant de største norskspråklige bandene i Norge, både på streaming og live. Denne siste fredagen i april 2022 slipper vi deres tredje album, og snart vil over 100.000 oppleve dem på sommerturnéen. 

Du har lang erfaring og til og med skrevet lærebøker om bransjen. Hvordan vil du si at profesjonaliteten i musikkbransjen har utviklet seg alle årene du har vært med?

Det har vært et kvantesprang siden jeg startet i 1986. Det fantes ikke noe musikkbransjeutdannelse i Norge, ingen bransjebøker – og heller ikke noe internett (!). Det var det mye ‘learning-by-doing’ og å lære av eldre kollegaer, så min bransjeutdannelse hos min abeidsgiver PolyGram (i dag Universal) var å sitte inne hos sjefen min et helt år og se hvordan ting skulle gjøres.

I dag starter folk med et helt annet kunnskapsnivå, mange med musikkbransjeutdannelse, og bransjen har vokst i omfang og forretningsområder.

Spesielt har områder som management, musikkforlag og indie-labels utviklet seg enormt. Det har hjulpet veldig på profesjonaliteten i alle ledd. Rekruttering gjennom praksisplasser har også de siste 10 årene vært viktig og det er veldig gøy å se nivået på den nye musikkbransjegenerasjonen i Norge.

Vi er ute etter noen gode anbefalinger vi kan dele med leserne. Vil du by oss på følgende anbefalinger?

Favorittalbum (for tiden) 

Amber Mark med årets ferske “Three Dimensions Deep” og LP-gjenhør med Marvin Gaye’s klassiker “What’s Going On”. Det er 51 år mellom disse to!

 

Favorittbok (for tiden) 

Prince “The Beautiful Ones»

Favorittpodkast (for tiden) 

“Kom nærmare Stavangerkameratene”, en overraskende åpenhjertig, underholdene og uhøytidelig lang samtale mellom fire artister som har vært ute i mer enn én vinternatt. Inspirerende for alle artister og branskefolk som tror en artistkarriere er over bare fordi noen forteller deg det.

Favorittrestaurant (for tiden) 

Fransken på Skillebekk