NRK-kulturarven kan bli borte

NRK og Norwaco sliter med å komme til enighet i forhandlingene om bruken av eldre TV- og radioprogrammer. Klarer de ikke det, forsvinner mange tusen timer med innhold fra NRKs strømmetjenester på nyttårsaften. 

I hele høst har rettighetsorganisasjonen Norwaco og NRK forhandlet om hva som er rimelig betaling for at NRK kan la eldre programmer ligge åpent tilgjengelig i appene NRK TV og NRK Radio.
Betalingen gjelder ikke NRK-ansatte, men midlertidig innleide frilansere og kunstnere som har bidratt til produksjonene.

Den gamle avtalen som nå står i fare for å ikke bli forlenget, gir NRK rett til å la programmer kringkastet før 1997 være tilgjengelig digitalt – selv om kringkasteren opprinnelig betalte kun for lineær bruk.

De fleste produksjoner fra perioden 1997 til 2015 har det ikke vært noen avtale for. Det er årsaken til at publikum ikke finner populære og prisbelønte serier som for eksempel Himmelblå, Berlinerpoplene, Kodenavn Hunter, Kampen for tilværelsen og Koselig med Peis.

Det er heller ikke mulig å høre igjen nyere hørespill eller legendariske radioprogram som Hallo i uken

– Produksjonene er skapt ved hjelp av norske skuespillere, dramatikere, regissører, komponister, fotografer og andre. Når NRK ønsker å bruke programmene på en annen måte og i en helt annen utstrekning, er det rimelig at de som har bidratt får betalt for den nye bruken, sier Elisabeth Sjaastad, leder i Norsk Filmforbund og representant for medlemsorganisasjonene i Norwaco.

Fram til 2019 var det årlige vederlaget til Norwaco på 19 millioner kroner. I 2020 kom partene ikke til enighet om en ny avtale, men ble enige om en midlertidig løsning der NRK betalte 9 millioner kroner for en begrenset bruk av arkivet. Antall timer ble da halvert fra 17 000 til 8000 timer innhold.

– Vi er skuffet over at NRK så langt ikke har vært villig til å betale et rimelig vederlag for våre medlemmers bidrag. Det er norsk kulturarv som nå står i fare for å forsvinne, og med et budsjett på seks milliarder kroner, mener vi NRK har råd til å tilby dette innholdet til seerne, slik også NRK-plakaten sier at de skal, sier Sjaastad.

Hvis partene ikke kommer til enighet, må alle programmer kringkastet før 1997 fjernes fra arkivet senest klokken 24 nyttårsaften. Det vil heller ikke bli muligheter for å publisere de nyere programmene som er kringkastet mellom 1997 og 2015.

For spørsmål, kontakt:
Elisabeth Sjaastad: elisabeth@filmforbundet.no, mob. 906 83 800
Willy Martinsen: willy.martinsen@tono.no, mob. 909 65 254

Organisasjoner som står bak:
BONO
Creo
Den norske Forfatterforening
FONO
Forbundet frie fotografer
GramArt
IFPI Norge
Musikkforleggerne
NAViO
NOPA
NORA
Norsk Artistforbund
Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening
Norsk Filmforbund
Norsk Journalistlag
Norsk Komponistforening
Norsk kritikerlag
Norsk Oversetterforening
Norsk Revyforfatterforening
Norsk Sceneinstruktørforening
Norsk Skuespillerforbund
Norsk Tonekunstnersamfund
Norske Barne- og ungdomsbokforfattere
Norske Billedkunstnere
Norske Dansekunstnere
Norske Dramatikeres Forbund
Norske Filmregissører
Norske Kunsthåndverkere
nyMusikks Komponistgruppe
TONO
Virke Produsentforeningen